Enescu /áthozott/
2014. május 05. írta: Kincse-

Enescu /áthozott/

A napokban kaptam egy PPS küldeményt romániai képekről, és az aláfestő zenéje nagyon megragadott. A fiamat megkértem, hogy nyomozza le okostelefonjával a zeneszám címét, és nagy örömömre meg is találta.

A zeneszerző Gheorghe Enescu (1881.1955) Kodály kortársa, román hegedűművész és zeneszerző. Népzenei elemekből táplálkozó, európai műveltségű komponista, a legkiválóbb a román szerzők között. Éveken át Párizsban is élt. Művei: opera, szimfóniák, hegedűverseny és kamaraművek.

http://youtu.be/yny8aK0D654

A darab címe pedig Gheorghe Enescu - Romanian Rhapsody No. 2 in D major, Op. 11.

Nekem gyönyörűséges hallgatni olyan, mintha visszamennék a gyerekkoromba, és előidézi a megélt jeleneteket. Felidézi bennem az erdélyi „himnuszt”, és a népi zenét.

Gondolom, több hallgatás után majd nekem is lecseng ez a felfedezés, és kimondottan a zene szépsége visz majd rá újból meghallgatni.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://kincse1.blog.hu/api/trackback/id/tr676119706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása